23 nov. 2021

- Nieuws

Financiële transparantie, must voor lokale energiecoöperaties

De transitie van fossiele naar hernieuwbare energie moeten we samen maken. "Participatie en acceptatie zijn van groot belang voor de ruimtelijke inpassing van de energietransitie", aldus het Klimaatakkoord uit 2019 over zonneparken op land. Maar wat is dat eigenlijk, 'participatie'?

Je kunt er van alles onder verstaan, en in de praktijk blijkt dat ook te gebeuren. De overheid heeft in het Klimaatakkoord tot uitdrukking willen brengen dat ook inwoners lokaal de kans moeten krijgen om 'deel te nemen' - zodat lokale veranderingen ook lokale voordelen zullen hebben. Niet alleen de lasten, maar ook de lusten, dat is het idee. Daarin is een waaier aan mogelijkheden voorhanden.

 

Omwonenden kunnen deelnemen aan het formuleren van de ruimtelijke eisen aan het zonnepark of de financiële doelstellingen ervan, maar ook in de opbrengsten van energieverkoop door bijvoorbeeld zelf als aandeelhouder deel te nemen. Het Klimaatakkoord streeft zelfs naar 50 % lokale eigendom van de zon- en windenergieprojecten op land in 2030. Dat laatste is een mooi streven, maar blijkt praktisch moeilijk uitvoerbaar. Want bij grote projecten gaat het al gauw om een investering van meer dan een miljoen en dat is toch vaak niet makkelijk bij elkaar te brengen.

 

Ecorus trekt graag samen met energiecoöperaties op in een transparante financiële planning van het project. Wat is er juist wel mogelijk? "Samenwerkingen gaan wij alleen aan als we echt in het project geloven. Dat betekent dat we er qua voorwaarden voor onze lokale partners hetzelfde in zitten als voor onszelf. We gaan in gesprek op basis van gelijkwaardigheid", vertelt Jochem Jansen, Investment Director bij Ecorus. Als zeggenschap via aandelen niet mogelijk blijkt, zijn er nog heel veel creatieve mogelijkheden over om die zeggenschap wel te garanderen. "En dan bedoel ik niet alleen bij de planfase, maar ook gedurende het ontwikkelproces om bij te sturen en ook tijdens de exploitatiefase. We streven naar een eerlijke verdeling van de opbrengst." Voor lokale partners kan een eerlijke verdeling ook een vergoeding betekenen na de bouw van het zonnepark, zodat met die vergoeding verdere projecten kunnen worden gefinancierd. Dat kan aantrekkelijk zijn en voor omwonenden ook een concreter resultaat opleveren dan de investering over de levensduur van het zonnepark terug te moeten verdienen.

 

Om de opbrengsten en de mogelijkheden daarvan in kaart te brengen, gaan projectontwikkelaars van Ecorus graag met energiecoöperaties en andere lokale partners om tafel. "We hebben geen vaste formule, maar willen de omwonenden graag vooruithelpen met waar in de buurt specifiek behoefte aan is", vertelt Frans Latjes, Business Development Director bij Ecorus. Kan de energie ook lokaal worden afgenomen en wat moet daarvoor geregeld worden met netbeheerders? Of kunnen er bijvoorbeeld laadpalen worden geïnstalleerd? "Met de expertise die wij in huis hebben kunnen we energiecoöperaties juist helpen om die behoeftes concreet vorm te geven."

Financiële transparantie, must voor lokale energiecoöperaties

Meer nieuwsberichten

15 mrt. 2024
- Nieuws
Ecorus en Wienerberger: Zakenpartners in crime voor de komende 16 jaar
07 mrt. 2024
- Nieuws
Opstijgen naar duurzaamheid: Heldair II's zonne-ontwikkeling landt naast maritieme luchtmachtbasis.
01 mrt. 2024
- Persbericht
Zonnepanelenproject in Holy groot succes
22 feb. 2024
- Persbericht
Ecorus leidt belangrijke CPPA met Fastned en GLP

Ontvang vrijblijvend advies op maat

Duurzamer worden willen we allemaal, maar wat is de juiste stap om direct duurzamer te worden? Maak een afspraak met een van onze zonneadviseurs voor advies op maat. Zonder kosten.