12 apr. 2023

-  Persbericht

Inzet drone voor optimaal legplan zonnepanelen

Inwoners van een aantal straten in Stadskanaal kregen deze week bezoek van een vreemde gast. Gedurende enkele uren voerde een drone inspecties uit van hun daken. Het doel: de daken opmeten en in kaart brengen waar er dakramen, afvoeren of andere obstakels aanwezig zijn. Hiermee kan er precies bepaald worden waar en hoeveel zonnepanelen er op het dak geplaatst kunnen worden.

Opdrachtgever voor de inspecties is Ecorus, die in opdracht van woningcorporatie Lefier momenteel zonnestroominstallaties plaatst op honderden daken van woningen in Stadskanaal. De vraag naar zonnepanelen is groot, en daarom wil Ecorus zo efficiënt mogelijk werken. Het goed voorbereiden van de plaatsing zorgt voor minder tijd op het dak en daarmee minder overlast voor de bewoners. Bovendien kunnen in dezelfde tijd meer woningen van een zonnestroominstallatie worden voorzien.

Meer huurders voorzien van zonnepanelen Woningcorporatie Lefier voert, mede door de hoge energieprijzen, het aantal daken waarop dit jaar een zonnestroominstallatie gelegd wordt fors op naar drieduizend. “Dat is een flinke uitdaging,” zegt Wiebe Cazemier, gebiedsteammanager van Lefier. “Voor ons als woningcorporatie, maar ook voor onze leverancier Ecorus. We kiezen er daarom voor om zoveel mogelijk zonnepanelen te leggen in straten en wijken tegelijk, en natuurlijk het liefst op zoveel mogelijk daken van één rij woningen. Hoewel huurders zelf mogen besluiten of zij kiezen voor zonnepanelen en zo ja hoeveel, blijkt in de praktijk dat de meeste huurders graag een zonnestroominstallatie door ons laten plaatsen.”

Sneller Voor Ecorus heeft de inspectie met een drone als grote voordeel dat de daken veel sneller en preciezer in kaart gebracht worden. Op basis van vaak verouderde satellietbeelden is het moeilijk om precies vast te stellen hoe groot het dakoppervlak is en of er obstakels aanwezig zijn. Recente, scherpe dronebeelden maken het mogelijk om het leggen van de panelen goed voor te bereiden.

Bewoners van de woningen waarvan de drone de daken heeft bekeken zijn vooraf geïnformeerd over de inspectievluchten. De gemaakte beelden worden uitsluitend gebruikt om een legplan te maken en zullen niet online verschijnen of aan derden ter beschikking worden gesteld.

Inzet drone voor optimaal legplan zonnepanelen

Meer nieuwsberichten

21 sep. 2023
-  Nieuwsbericht
Lidl sluit een van de grootste Solar Corporate Power Purchase Agreements van Nederland 
08 sep. 2023
-  Persbericht
Collectieve inkoop zonnepanelen succesvol afgerond!
03 aug. 2023
-  Nieuwsbericht
Zonnepanelen zijn hot
27 jun. 2023
-  Nieuwsbericht
Dankbaar werk voor een doelgroep die het hard nodig heeft

Vrijblijvend
advies op maat .

Verduurzamen willen wij allemaal, maar wat is de juiste stap om direct te verduurzamen? Maak een afspraak met een van onze solar adviseur voor een advies op maat. Geheel vrijblijvend.