13 dec. 2021

- Nieuws

Overheid wil zonnepanelen op bedrijfspanden verplichten

Zonnepanelen zijn essentieel voor het op korte termijn verduurzamen van gebouwen. De overheid wil gemeenten nu bevoegdheden geven om bedrijven te verplichten hun daken te benutten voor het opwekken van duurzame energie of het nemen van andere klimaatadaptieve maatregelen. Dat is ook het uitgangspunt van de Zonneladder uit het Klimaatakkoord, die stelt dat zonnepanelen eerst op daken en daarna pas op onbenutte landbouw of natuurgrond gelegd moeten worden.

 

Op Nederlandse bedrijfspanden ligt een enorm potentieel voor de toepassing van zonnepanelen. Nog lang niet alle bedrijfsdaken zijn namelijk gevuld met zonnepanelen. De Nederlandse overheid wil daar snel verandering in brengen. Daarom krijgen gemeenten vanaf 1 juli 2022 de mogelijkheid ondernemers te verplichten om zonnepanelen op hun dak te leggen. Hiervoor ligt een ontwerpbesluit bij de Tweede Kamer. Als de Tweede Kamer een besluit heeft genomen over het voorstel, zal dit nog voorgelegd worden bij de Raad van State.

 

"Zelfs al zouden we maar de helft van alle bedrijfsdaken van zonnestroom voorzien, dan kunnen we daarmee 50% van de totale elektriciteitsbehoefte van Nederland invullen. Dit geeft wel aan hoe relevant het ook is." Hendrik Korthals, Business Unit Directeur Ecorus Development.

 

Zonneladder

Het onbenut laten van daken is de Rijksoverheid al langer een doorn in het oog. Zo is in het Klimaatakkoord afgesproken dat betrokken partijen eerst kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak van een gebouw neer te leggen. Vervolgens mag pas uitgeweken worden naar ongebruikte terreinen. Deze zogenaamde Zonneladder moet voorkomen dat zonnepanelen op landbouw- en natuurgrond gelegd worden als dat niet nodig is. Ook in de Nationale Omgevingsvisie te lezen dat de ruimte op land voor opwekking van wind- en zonne-energie in Nederlands schaars is. Nu worden nog veel zonneparken aangelegd in bijvoorbeeld weilanden of andere ongebruikte terreinen in bebouwd gebied, terwijl er nog voldoende daken beschikbaar zijn voor dit doel. Door gemeenten de bevoegdheid te geven om bedrijven te verplichten zonnepanelen op hun eigen dak te leggen, wordt dit in de toekomst hopelijk voorkomen.

 

Omgevingswet

De nieuwe regeling wordt opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit besluit valt onder de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in juli 2022 wordt ingevoerd. Gemeenten kunnen met dit besluit bedrijfslocaties dwingen tot het aanbrengen van zonnepanelen of klimaatadaptieve maatregelen op daken. De maatregel geldt alleen voor industriegebouwen, zoals opslagloodsen, fabriekshallen en parkeergarages. Ook kunnen bedrijven niet gedwongen om bijvoorbeeld meer energie op te wekken dan ze zelf verbruiken. Maar er zijn wel mogelijkheden in de Bbl opgenomen om eventueel overschotten te delen met lokale energiecoöperaties of andere partijen. De maatregel kan genomen worden voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

 

Duurzaam investeren

"Veel bedrijven realiseren zich niet dat bedrijfsdaken een goede mogelijkheid vormen om duurzaam te investeren in hun eigen pand tegen een goed financieel rendement. Bovendien zijn er allerlei regelingen beschikbaar om dit met subsidie te doen. Daarnaast zijn dergelijke investeringen meestal gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar wat het leggen van zonnepanelen op bedrijfsdaken nog aantrekkelijker maakt", aldus de rijksoverheid.

Overheid wil zonnepanelen op bedrijfspanden verplichten

Meer nieuwsberichten

15 mrt. 2024
- Nieuws
Ecorus en Wienerberger: Zakenpartners in crime voor de komende 16 jaar
07 mrt. 2024
- Nieuws
Opstijgen naar duurzaamheid: Heldair II's zonne-ontwikkeling landt naast maritieme luchtmachtbasis.
01 mrt. 2024
- Persbericht
Zonnepanelenproject in Holy groot succes
22 feb. 2024
- Persbericht
Ecorus leidt belangrijke CPPA met Fastned en GLP

Ontvang vrijblijvend advies op maat

Duurzamer worden willen we allemaal, maar wat is de juiste stap om direct duurzamer te worden? Maak een afspraak met een van onze zonneadviseurs voor advies op maat. Zonder kosten.