27 jun. 2023

-  Nieuwsbericht

Dankbaar werk voor een doelgroep die het hard nodig heeft

Wilfred Schepers (projectmanager) en René Stoffers (projectopzichter) werken dagelijks samen met vele andere collega’s bij Lefier aan een goed en betaalbaar thuis voor haar huurders. Met een team van zestien collega’s zijn zij verantwoordelijk voor het planmatig onderhoud. Hieronder valt onder andere het plaatsen van zonnepanelen. Lefier en Ecorus werken sinds 2020 samen en hebben al veel huurders kunnen helpen met het geld besparen op hun energierekening. “Het is dankbaar werk voor een doelgroep die het hard nodig heeft,” zegt Wilfred.

Strijd tegen energiearmoede

Lefier heeft ruim 30.000 woningen in Groningen en Drenthe, verdeeld in een werkgebied over twee provincies en vijf verschillende gemeenten. In een werkgebied met één van de hoogste energiearmoede percentages van Nederland, heeft Lefier een belangrijke maatschappelijke rol in de strijd tegen energiearmoede.

Zonnepanelen in de strijd tegen energiearmoede

Lefier helpt haar huurders op verschillende manieren in de strijd tegen energiearmoede. Eén daarvan is het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen. De huurder kan zelf bepalen of hij of zij meedoet. We zien er dat er veel animo is voor zonnepanelen. “Momenteel hebben we een deelnamepercentage van ongeveer tachtig procent,” zegt Wilfred.

Andere energiebesparende maatregelen

Naast zonnepanelen heeft Lefier vier wooncoaches klaarstaan waar huurders terecht kunnen voor hulp en advies . Huurders kunnen zich hiervoor zelf aanmelden. Een wooncoach komt dan thuis bij de huurder om te kijken hoe een huurder geld kan besparen op zijn of haar energierekening. “En mocht een woning nog niet voorzien zijn van dubbel glas én niet op korte termijn verduurzaamd worden, dan plaatsen we dubbel glas.”, vertelt René.

Drieduizend nieuwe zonnestroominstallaties

In 2023 installeren we op drieduizend huurwoningen van Lefier zonnepanelen. Hiermee dragen huurders bij aan een beter milieu én besparen ze geld op hun energierekening. En dat laatste is toch wel de belangrijkste reden voor huurders om zich aan te melden.

Zo ook in de wijk waar we vandaag hebben afgesproken. Deze wijk is één van de armste wijken van Nederland. De woningen zijn onlangs gerenoveerd en huurders krijgen nu de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen. Het grootste deel twijfelt geen moment en is blij met het aanbod van Lefier.

Toekomstplannen

De komende jaren zet Lefier vol in op het verduurzamen van woningen. In 2028 wil de corporatie geen woningen meer verhuren met energielabel D of slechter.  Daarnaast onderzoekt Lefier op het gebied van verduurzaming het plaatsen van batterijen en de mogelijkheid om collectief zonne-energie in te kopen via een zonnepark.

Intrinsieke motivatie

Op de vraag welke tip Wilfred en René nog hebben voor andere woningcorporaties antwoordt Wilfred: “Zorg dat je een team hebt met een intrinsieke motivatie. Het is niet altijd makkelijk en daarom is het ontzettend belangrijk om met een gemotiveerd team je doelen te behalen.”

Lefier Interview

Dankbaar werk voor een doelgroep die het hard nodig heeft

Meer nieuwsberichten

07 dec. 2023
-  Nieuwsbericht
Ecorus helpt Wienerberger bij realiseren duurzame ambities.
06 dec. 2023
-  Nieuwsbericht
Next Level en Ecorus verlengen samenwerking
24 okt. 2023
-  Nieuwsbericht
Dankzij Ecorus werkt Xidoor met zonne-energie van eigen en ander dak.
21 sep. 2023
-  Nieuwsbericht
Lidl sluit een van de grootste Solar Corporate Power Purchase Agreements van Nederland 

Vrijblijvend
advies op maat .

Verduurzamen willen wij allemaal, maar wat is de juiste stap om direct te verduurzamen? Maak een afspraak met een van onze solar adviseur voor een advies op maat. Geheel vrijblijvend.