21 sep. 2023

-  Nieuwsbericht

Lidl sluit een van de grootste Solar Corporate Power Purchase Agreements van Nederland 

Bij Ecorus helpen we veel ondernemingen om met zonnepanelen zelf hun energie op te wekken. Voor veel van deze bedrijven draagt het gebruik van zonne-energie in grote mate bij aan hun ESG-doelstellingen. Maar soms is de energiebehoefte groter dan de geplaatste zonnepanelen kunnen leveren. Om toch de ESG-doelstellingen te halen, bieden we via een Corporate Power Purchase Agreement de mogelijkheid om zonne-energie in te kopen die ergens anders is opgewekt. Lidl Nederland is de eerste foodretailer in Nederland die zo’n CPPA afsluit, dankzij de inspanning van Ecorus.

Corporate Power Purchase Agreement

Een CPPA werkt heel eenvoudig. Bedrijven maken een afspraak om voor een periode van 5 tot 20 jaar zonne-energie af te nemen tegen een vaste prijs. Die zonne-energie wordt betrokken van een zonnepark of een groot dak met zonnepanelen. Steeds meer bedrijven kiezen voor een CPPA omdat dit helpt controle te houden op hun energiekosten en om hun ESG doelen te behalen.

Duurzaamheidstrategie Lidl

Lidl is zo’n bedrijf. De retailer heeft een heldere duurzaamheidsstrategie en duurzame energie speelt daarin een belangrijke rol. Marcel Ganzeboom, senior manager bouw Lidl Nederland, functie bij Lidl: “Al diverse daken van Lidl zijn of worden benut met zonnepanelen, ons CO2- en energieneutrale filiaal in Almere heeft een zonnepark en grote solar carport en nu hebben we ook onze eerste Corporate Power Purchase Agreement afgesloten in Nederland. Voor Lidl is het belangrijk dat de energie die we gebruiken aantoonbaar duurzaam is én aantoonbaar in Nederland wordt opgewekt. Sterker nog: we vinden het belangrijk een directe bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland.”

Zonneweide Haghorst

En dat doet Lidl. Mede doormiddel van een CPPA, werd de realisatie van Zonneweide Haghorst mogelijk. De bouwwerkzaamheden worden op dit moment afgerond. Vanaf 1 januari 2024 wordt de helft van het zonnepark, zo’n 20,6 MW in totaal, voor een periode van minimaal 10 jaar door Lidl gebruikt. Philippe Vanhoef, CEO bij Ecorus: “Het is de eerste keer in Nederland dat een partij als Lidl voor deze looptijd en een dergelijk volume (bijna 20 GWh per jaar, een equivalent van zo’n 7.000 huishoudens aan elektriciteitsverbruik) een CPPA afsluit. Voor Lidl een belangrijke stap, maar voor de energietransitie in Nederland ook zeker een mijlpaal. Want hoe meer bedrijven zoals Lidl zich langdurig committeren aan de afname van energie uit duurzame energieprojecten, hoe sneller we in Nederland kunnen stoppen met het subsidiëren van wind- en zonneparken.”

Zekerheid van een vaste prijs

Naast de zekerheid dat de energie duurzaam is opgewekt, biedt zo’n Corporate Power Purchase Agreement Lidl nog meer voordelen. De energieprijzen zijn behoorlijk onvoorspelbaar. Dat maakt het lastig om bijvoorbeeld de prijzen door te berekenen aan de klant. Met een CPPA wordt de energieprijs vastgesteld voor een bepaalde tijd, dat betekent voor Lidl dankzij de CPPA prijszekerheid voor de lange termijn.

CPPA? We Know How.

Wilt u net als LIDL profiteren van de CPPA voordelen en meer weten hoe we deze oplossing kunnen implementeren in uw bedrijfsvoering?

Neem dan contact op met Mike Dusseldorp, Solar Advisor CPPA.

 

Lidl sluit een van de grootste Solar Corporate Power Purchase Agreements van Nederland 

Meer nieuwsberichten

07 dec. 2023
-  Nieuwsbericht
Ecorus helpt Wienerberger bij realiseren duurzame ambities.
06 dec. 2023
-  Nieuwsbericht
Next Level en Ecorus verlengen samenwerking
24 okt. 2023
-  Nieuwsbericht
Dankzij Ecorus werkt Xidoor met zonne-energie van eigen en ander dak.
08 sep. 2023
-  Persbericht
Collectieve inkoop zonnepanelen succesvol afgerond!

Vrijblijvend
advies op maat .

Verduurzamen willen wij allemaal, maar wat is de juiste stap om direct te verduurzamen? Maak een afspraak met een van onze solar adviseur voor een advies op maat. Geheel vrijblijvend.