03 aug. 2023

-  Nieuwsbericht

Zonnepanelen zijn hot

Helaas horen we het steeds vaker. Brand die gelinkt wordt aan zonnepanelen. Maar is dat eigenlijk wel terecht? En wat doen wij om brand te voorkomen? Brand wordt vaak onterecht gelinkt aan zonnepanelen. Soms komt het echter toch voor dat er brand ontstaat door zonnepanelen. Om dit risico te beperken en eigenlijk hiermee zo goed als uit te sluiten nemen wij de volgende stappen:

 

Preventiestappen

  1. Wij plaatsen zonnepanelen op de dakpannen waardoor de omvormers en connectoren voldoende ruimte krijgen en hun warmte makkelijk kwijt kunnen. Brand bij zonnestroominstallaties komt vooral wanneer zonnepanelen de warmte niet goed kwijt kunnen. Dit komt voornamelijk voor bij indaksystemen waarbij zonnepanelen in het dak worden geplaatst. Hierdoor is er weinig tot geen ventilatieruimte en kan de warmte moeilijk weg. Ook belemmeren de zonnepanelen het blussen van de brand omdat het volledige dak is bedekt.
  2. Onze medewerkers zijn ervaren, bekwaam en hebben de juiste kennis. Wij leveren kwaliteit en zijn ISO 9001 gecertificeerd en beschikken over het keurmerk Zonnekeur Installateur. Daarnaast worden zonnestroominstallaties die wij opleveren steekproefsgewijs gecontroleerd door een onafhankelijk gecertificeerd bedrijf.
  3. Ecorus maakt gebruik van connectoren van hetzelfde merk. Wanneer er verschillende merken connectoren worden gebruikt, zijn deze niet altijd goed uitwisselbaar. Hierdoor neemt het risico op brand toe.
  4. Er wordt ruimte vrij gelaten tussen de zonnestroominstallaties van naastgelegen daken.
  5. Na installatie maken wij foto’s die vervolgens op afstand door engineers worden beoordeeld.
  6. Wij werken zoveel mogelijk met vooraf gefabriceerde verleng(kabels) in plaats van op locatie connectoren op kabels plaatsen. Dit is foutgevoeliger.
  7. Wij voeren bij stringomvormers de gelijkspanning kabels gescheiden door het dak, zodat brand niet eenvoudig van binnen naar buiten of andersom kan verspreiden.
  8. Op platte daken worden de zonnepanelen met een helingshoek geplaatst. Hierdoor is er voldoende ventilatieruimte om de warmte af te voeren. Tevens werken wij met micro-omvormers. Deze werken met lagere werkspanningen en zijn hierdoor ook (brand)veiliger.

 

Meer weten over zonnepanelen en brandveiligheid? Neem dan contact met ons op!

 

 

Zonnepanelen zijn hot

Meer nieuwsberichten

07 dec. 2023
-  Nieuwsbericht
Ecorus helpt Wienerberger bij realiseren duurzame ambities.
06 dec. 2023
-  Nieuwsbericht
Next Level en Ecorus verlengen samenwerking
24 okt. 2023
-  Nieuwsbericht
Dankzij Ecorus werkt Xidoor met zonne-energie van eigen en ander dak.
21 sep. 2023
-  Nieuwsbericht
Lidl sluit een van de grootste Solar Corporate Power Purchase Agreements van Nederland 

Vrijblijvend
advies op maat .

Verduurzamen willen wij allemaal, maar wat is de juiste stap om direct te verduurzamen? Maak een afspraak met een van onze solar adviseur voor een advies op maat. Geheel vrijblijvend.